Zarówno płatki owsiane, jak i chleb razowy to popularne produkty w polskich domach. Znajdują swoje zastosowanie nie tylko podczas śniadania, ale można je dodać do wielu innych dań. Mało tego, sięga się po nie także w innych regionach świata. Może spróbujesz na przykład potraw indyjskich bądź amerykańskich?
Warto wprowadzać do swojej kuchni innowacje i testować nowe smaki. Czasami, bez konieczności dalekich podróży, możesz skosztować dań, które są przysmakami w odległych zakątkach, zwłaszcza gdy potrawy bazują na łatwo dostępnych składnikach, takich jak chleb razowy i płatki owsiane.
Chilla – indyjskie placki owsiane z warzywami
Chilla to popularne indyjskie danie, które można przygotować z warzyw, które akurat masz pod ręką. Podstawą jest dobrze doprawione ciasto z płatków owsianych i mąki, które łączy się z warzywami, takimi jak marchewka, papryka, a także pokrojonymi pieczarkami i ziołami. Placki smaży się na oleju z obu stron i podaje na ciepło. Proporcje składników na chille mogą się w poszczególnych przepisach różnić, ale przygotowanie jest podobne.
Jeśli masz ochotę na chille, a zabrakło Ci płatków owsianych, możesz je kupić podczas zakupów online na stronie:
Amerykańskie ciasteczka owsiane
W Stanach Zjednoczonych lubiane są ciastka owsiane. Są słodkie i pełne czekoladowych kawałków. Przepis jest prosty i szybki, a ciasteczka z pewnością przypadną do gustu każdemu. Wystarczy zmiksować płatki owsiane z pozostałymi składnikami, takimi jak masło, cukier i czekolada, a następnie upiec w piekarniku. Czasem przepisy są uzupełnione o inne produkty, dlatego wybierz ten, który odpowiada ci najbardziej.

Japońska owsianka na bulionie
W wielu krajach, w tym w Polsce, owsianka kojarzy się głównie ze słodkim śniadaniem. W Japonii też spożywa się ją często, choć przygotowaną inaczej. Płatki owsiane gotuje się na bulionie z kurczaka, a na owsiance układa się jajko sadzone, szczypiorek i doprawia sosem sojowym. To oryginalny pomysł, który warto wypróbować. Szczegółowe proporcje i składniki, którymi możesz wzbogacić danie, znajdziesz w książkach kulinarnych lub na blogach.
Niemiecka zupa chlebowa
Jednym z klasycznych dań niemieckiej kuchni jest zupa chlebowa. Do jej przygotowania wykorzystuje się Roggenbrot, czyli ciemny żytni chleb, zazwyczaj z dodatkiem przypraw. Zupa przypomina polską wodzionkę, ponieważ składa się z pokrojonego chleba, wywaru i cebuli.
Składniki do przygotowania zupy chlebowej możesz skompletować w sklepie internetowym Auchan. Chleb razowy jest dostępny na stronie:
Chleb razowy – obowiązkowy element szwedzkiego śniadania
Chleb razowy często pojawia się na śniadaniach w krajach skandynawskich, w tym w Szwecji. W tym regionie ważne jest, aby śniadania były sycące i stanowiły źródło substancji odżywczych. Kanapki z chleba razowego z warzywami, serami, wędlinami i rybami są powszechnym widokiem na wielu stołach.
Włoska bruschetta w nowoczesnym wydaniu z chlebem razowym
Jedną z flagowych potraw włoskich jest bruschetta. Tradycyjnie jest to grzanka z ciabatty, smarowana oliwą i posypana pokrojonymi pomidorami z bazylią. W nowoczesnej odsłonie można używać różnych rodzajów pieczywa, w tym chleba razowego. Nadaje on daniu inny smak niż ma bruschetta na białym pieczywie, ale jest równie dobry.
Składniki na bruschettę i pozostałe wymienione dania kupisz w sklepie https://zakupy.auchan.pl/.