Mimo głębokiego smaku i niezwykłych właściwości daktyle na naszych talerzach nadal goszczą stosunkowo rzadko. Owoce te pochodzą z Bliskiego Wschodu, gdzie rosną na palmach daktylowych. Można je jadać na świeżo, bezpośrednio po zerwaniu, ale do naszej części Europy trafiają one na ogół w wersji suszonej. Poznaj właściwości oraz wartości odżywcze daktyli i przekonaj się, że warto je włączyć do diety całej rodziny.
Witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze
Owoce palmy daktylowej występują w wielu odmianach, które różnią się między sobą nie tylko smakiem, lecz także zawartością witamin oraz składników mineralnych. Do najpopularniejszych odmian daktyli należą Medjool i Deglet Noor. Wszystkie odmiany daktyli słyną natomiast z imponującej zawartości potasu. Ten składnik mineralny jest niezwykle cenny w naszej diecie, ponieważ wspomaga układ nerwowy oraz pracę mięśnia sercowego. Warto zwrócić uwagę również na obecne w daktylach przeciwutleniacze. Pod względem zawartości tych składników suszone owoce palmy daktylowej zdecydowanie wygrywają z suszonymi śliwkami czy figami. Nasz organizm może pozyskać z nich między innymi karotenoidy, flawonoidy, luteinę czy kwas fenolowy.
Błonnik pokarmowy
Kolejną z dobroczynnych właściwości daktyli jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Suszone daktyle mają go aż 11 gramów w 100 gramach produktu. Błonnik przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit i całego układu pokarmowego. Sprawia też, że czujemy się syci przez długi czas po posiłku. Produkty bogate w błonnik zapewniają właściwy rytm wypróżnień, zapobiegając zaparciom. Jeśli borykasz się z takim problemem, sięgnięcie po suszone daktyle może okazać się równie dobrym rozwiązaniem, co zjedzenie suszonych śliwek.
Kaloryczność i indeks glikemiczny daktyli
Suszone daktyle, tak jak i inne owoce w tej formie, mają wysoką zawartość cukrów prostych, co sprawia, że są one dość kaloryczne. Po wysuszeniu wzrasta jednak procentowa zawartość składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze. Co ciekawe, świeże daktyle, podobnie jak śliwki czy truskawki, nie mają wysokiego indeksu glikemicznego. Ten wzrasta dopiero po wysuszeniu owoców. Z drugiej jednak strony zawarty w suszonych daktylach błonnik przyczynia się do stabilizacji poziomu glukozy w naszej krwi. Owoce te w niewielkich ilościach mogą spożywać zatem nawet diabetycy.
Czy warto używać daktyli w roli zamiennika cukru?
Wysoka zawartość cukrów prostych sprawia, że suszone daktyle sproszkowane sprawdzają się jako zamiennik białego cukru w kuchni. Dzięki nim posiłki nabierają nie tylko słodyczy, ale też wartości odżywczych. Dzieje się tak przede wszystkim za sprawą błonnika oraz wysokiej zawartości potasu i przeciwutleniaczy. Sproszkowane daktyle możesz wykorzystywać w kuchni na różne sposoby. Najprostszym rozwiązaniem będzie dodawanie ich do domowych wypieków, jogurtów, owsianek oraz kaszek.