prostepotrawy.pl
News

Funkcjonalne piece konwecyjne dla lokali gastronomicznych

Karol Dębski.

2 kwietnia 2025

Funkcjonalne piece konwecyjne dla lokali gastronomicznych

Obróbka termiczna jest nieodłącznym elementem każdego lokalu gastronomicznego. Podawanie ciepłych dań jest gwarantem dobrej opinii zadowolonych klientów. Przygotowując się do działania w tej branży, niezbędne jest zakupienie właściwego sprzętu.

Piece konwekcyjno parowe - co to jest?

W gastronomii piece konwekcyjno parowe należą do jednych z najpopularniejszych urządzeń. Ich zasada działania jest prosta - do środka komory zostaje wtłoczone gorące powietrze. Dzięki temu we wnętrzu pojawia się ruch poziomy powietrza, który następnie trafia do filtra. Jego zadaniem jest oczyszczenie powietrza z drobinek tłuszczu. Piece konwekcyjno parowe Venix bazują na cyrkulacji powietrza, dzięki czemu smaki poszczególnych potraw wzajemnie się nie przenikają. Mając piece gastronomiczne GastroProdukt Professional każda osoba może być pewna tego, że temperatura będzie rozkładać się równomiernie. Nie trzeba będzie obawiać się tego, że serwowane potrawy będą wyschnięte, co też mogłoby negatywnie wpłynąć na odczucia gości. Piece konwekcyjne to podstawowe urządzenia gastronomiczne, których zakup należy rozważyć już na etapie początkowym.

Profesjonalne piece konwekcyjno parowe - dlaczego warto je zakupić?

Wyposażenie gastronomii zawsze należy dopasować zgodnie z indywidualnymi potrzebami lokalu. Inne sprzęty będą potrzebne w przypadku pizzerii, inne do barów mlecznych, a z czego innego będą korzystać eleganckie lokale. Wielofunkcyjne piece konwekcyjno parowe to wybór idealny dla lokali, którym zależy m.in. na możliwości przygotowaniu kilku potraw jednocześnie. Taki piec posiadający kilka komór jest w stanie zmieścić wiele dań, które bardzo często wydane muszą być w jednym momencie. Zakup pieca konwekcyjno parowego otworzy drogę do tego, aby w jednym momencie obsłużyć kilka lub nawet kilkanaście osób w jednym momencie - niezależnie od tego, co zamówili.

Piece konwekcyjne dla branży gastronomicznej

Piec konwekcyjny gastronomiczny gwarantuje niski system zużycia wody. Wszystko dzięki temu, że jest wyposażony w automatyczny system myjący. Pomimo tego, że bazuje on na zasilaniu elektrycznym, nie trzeba obawiać się rachunków za prąd. Są to urządzenia, które są w stanie zapewnić energooszczędność. Warto również wspomnieć, że ma się do czynienia z urządzeniami w różnych rozmiarach, które można dopasować do posiadanej przestrzeni.

Piece konwekcyjno parowe są wsparciem dla procesu gotowania. Pozwalają na zachowanie równomiernej temperatury oraz nie wpływają negatywnie na masę potraw. Te nowoczesne urządzenia niekiedy są w stanie zastąpić pracę niejednego człowieka.

Oceń artykuł

Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Autor Karol Dębski
Karol Dębski

Jestem pasjonatem kulinariów i właścicielem tego portalu, gdzie dzielę się swoją miłością do gotowania i pieczenia. Moje przepisy są efektem wielu lat eksperymentów w kuchni, nauki od najlepszych szefów kuchni oraz podróży kulinarnych po całym świecie. Wierzę w znaczenie zdrowych, smacznych posiłków, które można przygotować w domu. Na moim portalu znajdziesz przepisy na każdą porę dnia: od energetyzujących śniadań, przez sycące obiady, po wykwintne kolacje. Nie brakuje też inspiracji na domowy chleb czy słodkie wypieki, które zachwycą każdego łasucha. Zapraszam do wspólnego gotowania i odkrywania smaków!

Napisz komentarz

Polecane artykuły